Σφήκες
Είναι μετρίου ως σχετικά μεγάλου μεγέθους έντομα. Στα πιο πολλά είδη, το βασικό χρώμα του σώματος στα ενήλικα είναι μαύρο ή σκοτεινοκάστανο, με κίτρινες κηλίδες ή ζώνες.
Βιολογία – Ζημιές
Τα είδη που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά σε σταφύλια και άλλες καλλιέργειες ζουν σε κοινότητες. Κάθε κοινότητα περιλαμβάνει ένα γονιμοποιημένο θηλυκό που το λέμε ‘’βασίλισσα’’, αρσενικά και περισσότερες εργάτριες. Σε περιοχές με ψυχρό χειμώνα, η κάθε κοινότητα υφίσταται για μια μόνο περίοδο, από άνοιξη ως τέλος φθινοπώρου. Τα αρσενικά και οι εργάτριες ψοφούν τον φθινόπωρο, ενώ τα γονιμοποιημένα θηλυκά διαχειμάζουν σε προφυλαγμένες θέσεις και το καθένα τους ιδρύει μια νέα κοινότητα την επόμενη άνοιξη. Οι προνύμφες αναπτύσσονται μέσα σε κελιά που μοιάζουν σε σχήμα με της ήμερης μέλισσας, αλλά είναι κατασκευασμένα από μασημένο από τα ενήλικα ξύλο και σάλιο. Οι φωλιές μπορεί να είναι υπόγειες ή σε κουφάλες δέντρων ή σε θάμνους κ.α.
Τροφικές προτιμήσεις – Ζημιές
Οι ενήλικες σφήκες τρώνε μελιτώδη αποχωρήματα άλλων εντόμων, νέκταρ, σαρκώδεις καρπούς και κυρίως ώριμα φρούτα. Αποσπούν όμως και κομμάτια από φρέσκο ή ελαφρώς αλλοιωμένο ψάρι ή κρέας διαφόρων σπονδυλωτών ή ολόκληρα έντομα για να ταΐσουν τις προνύμφες τους. Οι σφήκες είναι γενικά ωφέλιμες γιατί αφαιρούν τις σάρκες πτωμάτων διαφόρων ζώων πριν σαπίσουν και συλλαμβάνουν και προσφέρουν στις προνύμφες τους αξιόλογο αριθμό βλαβερών εντόμων, κυρίως Διπτέρων και Λεπιδοπτέρων. Ορισμένα είδη γίνονται βλαβερά όταν τσιμπούν τον άνθρωπο, τρώνε ώριμα φρούτα, αφαιρούν φλοιό από δέντρα ή θάμνους για να κατασκευάσουν τη φωλιά τους ή σκοτώνουν ήμερες μέλισσες για να ταΐσουν τις προνύμφες τους. Συνεπώς, οι σφήκες πρέπει να καταπολεμούνται όταν υπάρχει κίνδυνος να κάνουν ζημιά. Η παρουσία μιας φωλιάς σφηκών σε εξωτερικό τοίχο ή στέγη σπιτιού, σε κουφάλα δέντρου, σε θάμνο ή στο έδαφος κοντά σε κατοικίες, δεν σημαίνει ότι θα έχουμε οπωσδήποτε ενόχληση ή ζημιά. Επίσης, δεν χρειάζεται να καταστρέφουμε τις σφήκες ή τις φωλιές τους αργά το φθινόπωρο γιατί σε λίγες μέρες οι σφήκες θα ψοφήσουν και οι φωλιές τους δεν θα ξαναχρησιμοποιηθούν. Όταν όμως η φωλιά βρίσκεται κοντά σε δρόμο ή άλλη δίοδο παιδιών, ώστε να υπάρχει πιθανότητα να την ενοχλήσουν και να τσιμπηθούν, χρειάζεται καταπολέμηση. Το ίδιο ισχύει όταν διαπιστώσουμε αρχή ζημιάς και μεγάλο πληθυσμό σφηκών σε φλοιό χρήσιμων φυτών ή σε φρούτα που πλησιάζουν την ωρίμανση ή όταν οι σφήκες γίνονται ενοχλητικές σε υπαίθριους χώρους.
Καταπολέμηση
Ο καλύτερος τρόπος είναι να βρούμε την φωλιά και να καταστρέψουμε την εκεί κοινότητα των σφηκών. Η επέμβαση από την «ΑΛΒΙΩΝ» συνίσταται σε ψεκασμό της φωλιάς ή της εισόδου της με κατάλληλο εντομοκτόνο αργά το βράδυ ή τη νύχτα που οι σφήκες είναι μέσα ή πάνω στη φωλιά και η δραστηριότητά τους είναι μικρή, ώστε και η πιθανότητα να μας τσιμπήσουν είναι μικρή. Όταν δεν είναι δυνατή ή πρακτική η εύρεση των φωλιών, η καταπολέμηση από την «ΑΛΒΙΩΝ» γίνεται με δηλητηριασμένα δολώματα ή με παγίδες διαφόρων τύπων, οι οποίες είτε συλλαμβάνουν και σκοτώνουν μόνο τις ενήλικες σφήκες είτε επιτρέπουν την είσοδο και την έξοδο των σφηκών παίρνοντας κομμάτια του δηλητηριασμένου δολώματος στη φωλιά και ταΐζοντας τις προνύμφες τους.