Φιδοαπώθηση
Ο όρος φιδοαπώθηση αναφέρεται στην απώθηση και στον έλεγχο φιδιών από ένα χώρο χρησιμοποιώντας οικολογικά απωθητικά τα οποία είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Οι εργασίες για την φιδοαπώθηση και την προστασία των χώρων από τα ερπετά διενεργούνται από έμπειρο προσωπικό, χρησιμοποιώντας εγκεκριμένα σκευάσματα από το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων. Η χρήση δηλητηρίου και η θανάτωση των φιδιών απαγορεύεται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία αφού τα ερπετά θεωρούνται είδη ευάλωτα και απειλούμενα με εξαφάνιση.
Συνεπώς τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε στην φιδοαπώθηση δεν σκοτώνουν τα φίδια αλλά δρουν απωθητικά, απομακρύνοντάς τα από τις εγκαταστάσεις. Τα φίδια βοηθούν στην ισορροπία του οικοσυστήματος αφού ελέγχουν τους πληθυσμούς των τρωκτικών που είναι τα πιο σοβαρά παράσιτα στα σύγχρονα κτίρια.
Εφαρμογή Φιδοαπώθησης
Με την φιδοαπώθηση απομακρύνουμε όλα τα είδη των φιδιών και προπαντός τα δηλητηριώδη όπως την οχιά, το αγιόφιδο και το μαυρόφιδο από τους χώρους ευθύνης μας. Η τεχνολογία των σκευασμάτων που χρησιμοποιούμε, τους επιτρέπει στα φάρμακα να παραμένουν δραστικά για πολλούς μήνες μετά την εφαρμογή τους. Οι ειδικοί της Αλβιών προτείνουν για την καλύτερη αποτελεσματικότητα 2 ή 3 εφαρμογές από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή και το ιστορικό του χώρου.
Η επιτυχία των εργασιών της φιδοαπώθησης (απώθηση φιδιών) βασίζεται στη σωστή δοσολογία και στην ομοιόμορφη κατανομή φιδοαπωθητικών σκευασμάτων στο χώρο. Πριν από τις εργασίες για την φιδοαπώθηση και πριν από την εφαρμογή των σκευασμάτων θα πρέπει ο χώρος να επιθεωρείται για να καταγραφούν όλα τα πιθανά σημεία για την παρουσία ερπετών.
Κατά την εφαρμογή της φιδοαπώθησης (απώθηση φιδιών) ο τεχνικός καλύπτει με ειδικό φιδοαπωθητικό σκεύασμα όλα τα σημεία που θεωρούνται καταφύγια των ερπετών (όπως σε κουφάλες δένδρων, κάτω από πέτρες, σε χώρους με πυκνή βλάστηση, σε σωρούς από άχρηστα υλικά, σε πέτρινους τοίχους κλπ.). Τα φίδια μην έχοντας πού να κρυφτούν, εγκαταλείπουν τον χώρο γιατί όλα τα σημεία που ήταν κρησφύγετά τους, είναι πλέον αφιλόξενα λόγω της παρουσίας του φιδοαπωθητικού σκευάσματος. Σε αυτή τη φάση δημιουργούμε μία δεύτερη ζώνη απώθησης φιδιών στην περίφραξη του οικοπέδου διασφαλίζοντας ότι οποιοδήποτε φίδι πλησιάσει στην περίφραξη θα απωθείται από την παρουσία των φιδοαπωθητικών σκευασμάτων.
Προληπτικές ενέργειες για να προστατεύσετε το χώρο σας από τα φίδια
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί η απώθηση φιδιών από τον οικιακό ή τον επαγγελματικό χώρο σας. Μερικά βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από την ανεπιθύμητη παρουσία τους είναι τα παρακάτω :
- Απεντόμωση: Τα φίδια τρέφονται με μεγάλα έντομα όπως γρύλλους, ακρίδες κλπΜε ένα πρόγραμμα απεντόμωσης μειώνουμε τον πληθυσμό των εντόμων και έμμεσα απομακρύνουμε τα φίδια.
- Καταπολέμηση τρωκτικών: Τα φίδια επίσης, τρέφονται με τα τρωκτικά. Εάν στον χώρο σας γίνονται τακτικά εφαρμογές μυοκτονίας τότε τα φίδια δεν προσελκύονται στον χώρο, εφόσον ο πληθυσμός των ποντικιών βρίσκεται υπό έλεγχο. Για να προστατέψετε το χώρο σας από την είσοδο αρουραίων διατηρήστε το περιβάλλον σαν καθαρό, αφαιρέστε τυχόν πηγές τροφίμων και σφραγίστε τρύπες και κενά από τα οποία ενδέχεται να περάσουν.
- Καθαρισμός των απορριμμάτων: Τα σκουπίδια είναι πιθανά κρησφύγετα φιδιών γιατί σε τέτοιους σωρούς συχνάζουν ποντίκια και έντομα και τα φίδια επισκέπτονται τα σκουπίδια για την εύρεση τροφής.
- Μείωση της υγρασίας: Αποφεύγουμε την δημιουργία δροσερών χώρων ενώ και όλα τα λιμνάζοντα νερά προσπαθούμε να τα απομακρύνουμε στο αποχετευτικό δίκτυο γιατί τα φίδια προσελκύονται προκειμένου να πιούν νερό.
- Απομάκρυνση μη χρήσιμων υλικών: Τα φίδια θέλουν χώρους που να νιώθουν ασφάλεια. Άχρηστα υλικά σε εξωτερικούς χώρους όπως ξυλεία, λάστιχα αυτοκινήτων, ντουλάπες κλπ αποτελούν κρυψώνες φιδιών.
- Τοποθέτηση περιφρακτών γύρω από το χώρο σας: Εάν το σπίτι σας βρίσκεται κοντά σε δασική έκταση κρίνεται απαραίτητο να τοποθετηθεί φράχτης ή τοίχος. Αυτό θα συμβάλει στην αποφυγή του να φθάσουν τα φίδια κοντά στο σπίτι σας.
- Αποψίλωση και χορτοκοπή: Τα χόρτα είναι κρησφύγετα φιδιών για ξεκούραση, προστασία από τον ήλιο, αναπαραγωγή και για εύρεση λείας. Τα φίδια τα χρησιμοποιούν συχνά ώστε να αποφύγουν τα αρπακτικά ζώα. Χόρτα σε μεγάλο ύψος θα πρέπει να κουρεύονται τακτικά έτσι ώστε να μην χρησιμοποιηθούν ως κάλυμμα.
- Κλάδεμα δένδρων και θάμνων: Τα φίδια εισβάλουν σε δένδρα και θάμνους για την εύρεση τροφής (μικρά πτηνά, σαύρες, ποντίκια κλπ). Με το κλάδεμα και την αραίωση της βλάστησης βοηθάμε στον σωστό αερισμό των φυτών.
- Μόνωση εγκαταστάσεων: Τρύπες στην περίφραξη του οικοπέδου, σε εισόδους των κτηρίων θα πρέπει να μονώνονται με ειδικά υλικά (μεταλλικό πλέγμα, τσιμέντο κλπ.). Τα φίδια λόγω της σωματικής τους διάπλασης μπορούν εύκολα να περάσουν ακόμα και από τις πιο επίπεδες ρωγμές.